fbpx Obdarujte najbližje znotraj svojih zmožnosti | LON

Včasih pride obdobje v življenju, ko si enostavno ne moremo privoščiti nakupovanja dragih daril za svoje najbližje. Če vaša denarnica ne omogoča nakupa vseh daril, se poskusite dogovoriti za praznovanje brez daril, ali pa le z malenkostmi za najmlajše.

 

V kolikor pa vaša družina ni za tako rešitev, lahko na zelo neopazen način zmanjšate stroške nakupa daril. Preverite kratek seznam kaj je in ni primerno ob obdarovanju v budžetu.

 

 

Primerno: predhodno se dogovorite

Dogovorite se s svojimi prijatelji, družinskimi člani in celo s sodelavci. Morda vam v prijateljskem krogu ustreza dogovor, da se za praznike ne obdarujete in potem za rojstni dan namenite malce več denarja.

 

Lahko določite strogo omejitev za vrednost daril, lahko se dogovorite, da darila dobijo samo otroci, lahko se dogovorite za donacije v dobrodelne namene … Možnosti je neskončno, izkoristite jih.

 

Primerno: uskladite pričakovanja

Ne bojte se biti prvi, ki bo načel to tematiko. Verjetno je, da imajo vaši najdražji enake pomisleke glede prekomernega zapravljanja, kot jih imate vi. Vnaprej se pogovorite in dogovorite za nov sistem. Na ta način nihče ni užaljen, ali pa se počuti osramočenega. Morda vam bodo vaši najbližji celo hvaležni, da letos ne bo potrebno nakupiti gore daril.

 

Primerno: Dovolite si, da zapravite minimalno

Mnogi od nas čutimo strah obveznosti in pričakovanj v prazničnem času. Plačati več, kot si lahko privoščite, pri darilu kot znak ljubezni do osebe. Ali pa ugotovite, da ste se ujeli v miselnost "za darila moram zapraviti enako denarja kot bogat bratranec".

 

Ni vam potrebno povsem preskočiti obdarovanja, temveč bodite zadovoljni z minimalnim finančnim vložkom. Ali je treba prav vsakemu sodelavcu v vašem oddelku dati darilo ali pa bo zadostoval pladenj domačih pečenih dobrot? Lahko pripravite eno samo darilo za vso družino, namesto da kupujete posamezna darila?

 

NE: obdarovati z darili, ki vam niso bila všeč

Vsi poznamo koga, ki za darila podarja stvari, ki se jih sam ne potrebuje. To je tisti, ki vam da pulover, ki ga sam ne bi nikoli nosil, ali pa tri številke prevelikega. Ali tista,  ki izgleda, kot da je doma vzela kipce, skulpturice in jih hitro zložila v darilno vrečko.

 

Ne pravimo, da je obdarovanje z darili, ki ste jih sami prejeli, napačno. Toda gotovo obstaja okusen način, kako to izvesti. Ugotovite, kaj oseba rada dobi. Potem razmislite, katero od prejetih daril bi bilo za to osebo. Ključno je, da razmislite o tem.

 

NE: delati izjem v proračunu

Pustite skušnjave in čustva na vratih trgovine. Z razlogom ste ustvarili proračun za praznike in pomembno je, da se ga držite.

 

Poskusite obdržati nadzor tako, da svoj proračun pregledate vsak teden in ga po potrebi spremenite. Ne pozabite dodeliti omejitve porabe za vsako osebo na seznamu in se teh omejitev tudi držati. Pomembno je, da se spomnite, da so prazniki vsako leto, izmenjava daril pa je majhen del tega. Ni razloga, da se ustvarite dolg, če se mu lahko izognete.

 

Kako ustvariti proračun za obdarovanja, si preberite v našem članku Načrtovanje prazničnih nakupov in to zimo obvladajte svoje finance!

 

 

Morda bo to težko, a je popolnoma v redu, da za darila ne namenite toliko denarja. Saj veste, da največ šteje, da smo skupaj z družino in prijatelji ter si pozornosti izkazujemo na najrazličnejše načine. Darilo je le ena izmed možnosti.

 

LON svetuje