fbpx Nasveti za obvladanje kompulzivnega nakupovanja | LON

Nikomur ni všeč slaba vest po nakupovanju, vendar je izogibanje skušnjavi ob nakupovanju težko. Še težje je zaradi enostavnosti spletnega nakupovanja ter še enostavnejših aplikacij. Če želite obrzdati svoje nakupovalne navade, preberite nekaj nasvetov in trikov, ki vam lahko pomagajo vzpostaviti nadzor nad impulzivnim nakupovanjem.

 

 

Ustvarite proračun

Mnogo ljudi se sploh ne zaveda, da zapravijo preveč denarja, zato je ustvarjanje proračuna in zavedanje, za kaj porabite denar, prioriteta. Da se navadite na deljenje svojega prihodka na več področij ter začnete slediti svoji porabi, obstaja več načinov. En izmed trikov je sistem kuvert. Ko dobite plačo, del nje dvignite in razdelite v več ovojnic, vsaka pa ima svoj namen. Ovojnice so lahko označene s področji kot so obleke, zabava, dodatki za dom … Ko je ovojnica prazna, morate počakati do naslednje plače, da jo lahko ponovno napolnite. Na ta način lahko bolje razumete, koliko lahko zapravite in bolje razumete, koliko lahko tudi prihranite.

 

Uporabite denar

Nikoli ne vzemite vaše kreditne kartice po nakupih. Izjema je posebna priložnost (npr. poroka), ob kateri imate svoj finančni načrt natančno izdelan. Dejanje fizičnega dviga gotovine in uporaba te namesto kartice, vas bo spomnila, da ste denar težko prislužili. Ob plačilu s kreditno kartico hitro pozabimo, da smo karkoli kupili, saj se nam ni potrebno fizično ločiti od denarja. Majhni in poceni izdelki se lahko hitro naberejo, zato je uporaba gotovine super za spremljanje svojih financ.

 

Držite se seznama

Opiranje na seznam vam bo pomagalo pri obvladovanju impulzivnega nakupovanja. Biti morate strogi do sebe in kupiti samo tiste predmete, ki jih potrebujete in so napisani na vašem seznamu. S časom boste zmanjšali potrebo po impulzivnih nakupih in lažje boste precenili, ali izdelek resnično potrebujete.

 

Sledite svojim izdatkom

Določite cilje in dokumentirajte svoje izdatke, da omejite porabo. Bistvenega pomena je, da si sami postavite cilje in jim sledite. Odločite se na primer, da boste vse, kar zapravite, zapisali, ter tako začnite spremljati svoje izdatke. Bančne kartice lahko vodijo v lažen občutek, kaj in koliko porabite. Obstajajo tudi nekatere mobilne aplikacije, ki vam povečajo pregled nad izdatki.

 

Uporabite kalkulator

Kadar greste po nakupih, uporabite kalkulator (sedaj ga ima že prav vsak mobilni telefon). Ko se sprehajate po trgovini in v svojo košarico nabirate raznovrstne izdelke, seštevajte cene predmetov. S tem boste lahko sledili skupni ceni in lahko dvakrat premislite o nakupu.

 

Bodite odkriti do sebe

Ali nimate doma že treh črnih majic? Vas čaka dogodek, ki bi opravičil to lepo, vendar drago obleko? Boste nosili tiste dizajnerske petke, ali pa jih boste objavili na Instagramu in jih hranili v omari? Splača se, da ste iskreni do sebe in pomislite, ali izdelke nujno potrebujete. Obstaja velika razlika med željo in potrebami.

 

Ne kupujte, ko ste čustveni

Nakupovanje stvari, ko ste preveč čustveni, ni dobra ideja, saj je nakup takrat sredstvo za takojšnjo zadovoljitev. Verjetno se boste počutili še slabše, potem ko bo pošel naval zadovoljstva. To ni omejeno samo na čas, ko ste žalostni - morda ste prejeli nekaj super novic in se boste želeli »pocrkljati«. Zavedajte se svojih financ in poskušajte odločitev za nakup preložiti na jutri.

 

Ustavite se

Zaobljubite se, da se boste ustavili, ko boste nakupovanje upravičili s stavkom "ker si to zaslužim«. To so nakupi, brez katerih običajno lahko živite. Poskusite hvaležnost za svojo srečo izkazovati tako, da dajete denar tistim, ki so pomoči potrebni, bodite proaktivni in, zelo pomembno, privarčujte dovolj za šest mesecev stroškov.

 

Prevzemite nadzor nad svojim impulznim nakupovanjem in vaš bančni račun se vam bo zahvalil!

LON svetuje