fbpx Namigi za varčno vrtnarjenje | LON

Vas zanima, kako prihraniti nekaj denarja pri vrtnarjenju? Preberite naše namige, kako do prisrčnega vrta z nizkim denarnim vložkom. Poleg nizkega vložka pa z vzgojo zelenjave in zelišč privarčujete tudi pri stroških hrane.

 

 

  • Če kupujete trajnice, drevesa ali cvetoče grmovnice, lahko prihranite denar s tem, da kupite malo manjše (mlajše) rastline. Po rasti bodo hitro ujele tiste, dražje, vi pa boste prihranili nekaj denarja.
  • Določenim rastlinam ustreza saditev v jesenskih mesecih. S tem, ko saditev prestavite na jesen, lahko ujamete super ponudbe. Morda bodo nekatere rastline celo tako velike, da jih lahko razdelite in pridobite več sadik.
  • Raje kot za nakup sadik se odločite za nakup semen in sadike vzgojite sami. Za to sicer potrebujete nekaj prostora, a prihranek bo velik.
  • Za nekatere rastline lahko poskrbite, da vam naslednje leto ne bo potrebno kupiti niti semen; shranite semena iz domačih paradižnikov, paprik, bučk … Semena položite na papirnato brisačko, to prepognite, nato pa jo naslednjo pomlad položite v zemljo in občudujte svoje rastlinice.
  • Zelišča so prav tako super za prihranek – sveža bazilika, peteršilj, meta, origano in podobno bodo super uspevali tako na vrtu, kot v lončku na okenski polici. Celo poletje lahko kuhate s svežimi zelišči, ki bodo še bolj obogatila vaše obroke.
  • Veliko rož je trajnic, s čimer se izognete vsakoletnemu nakupu sadik ali semen.

 

Vsako leto lahko izgled svojega balkona ali vrta osvežite z nizkimi stroški; lahko se lotite barvanja ograje, postavite kakšen nov kos vrtnega pohištva, ali pa se poigrate z manjšimi dodatki, kot je vaza s šopkom na vrtni mizi, nove blazine na stolih … Možnosti je neskončno, sledite svoji domišljiji.

 

V primeru, da načrtujete večjo prenovo okolice svojega domovanja, varčujte vnaprej, ali pa izkoristite super priložnost za ugodno financiranje.

LON svetuje