fbpx Načrtovanje prazničnih nakupov | LON

Ob praznikih imamo velikokrat občutek, da naš denar kar izpuhti v prazno. Velika verjetnost je, da se prazničnega nakupovanja ne lotimo premišljeno, v procesu pa izgubimo kar nekaj denarja. Preberite si naše nasvete, kako obvladovati svoje praznične izdatke.

 

Določite si svoj praznični proračun

Začeti je potrebno tam, kjer se začne pri vsakem dobrem budžetu: poglejte, koliko vam ostane, po plačanih vseh obveznostih in vsakodnevnih potrebščinah. Koliko lahko potrošite, brez da zaidete v težave? Preglejte svoje mesečne izdatke in določite znesek, ki ne bo povzročil škode vaši denarnici. Za tem izdelajte seznam oseb, za katere želite kupiti darilo ter vsakemu določite znesek, ki mu ga lahko namenite.

Proračun za skrite stroške

Papir za zavijanje, stroški poštnine, praznična hrana … Ti nenačrtovani stroški se lahko kaj hitro seštejejo v večjo vsoto. Ob načrtovanju prazničnega budžeta ne pozabite vračunati tudi teh posebnih stroškov.

Najdite pravo ceno

Ne prodajajo vsi trgovci izdelkov po istih cenah, poleg tega pa lahko cene tekom prazničnega časa variirajo. Ko najdete izdelek, ki ga želite kupiti, izvedite svojo malo »spletno raziskavo« in primerjajte cene med trgovci.

Izogibajte se impulzivnega nakupovanja

Svojemu partnerju, otroku, staršu ali najboljšemu prijatelju ste že kupili darilo. Je popolno in že zavito čaka v vaši omari. Potem pa v trgovini naletite na izdelek, ki bi ga ta oseba oboževala. Kaj pa je, zapraviti nekaj dodatnih evrov za osebo, ki jo imate radi?
Uprite se skušnjavi! Dodatni evri se seštevajo. Ko dosežete načrtovan znesek za vsako izmed oseb na vašem seznamu, jo prečrtajte in zaključite.

Izogibajte se samo-obdarovanja

Veliko ljudi se med prazniki rado nagradi. Letos spustite samo-nagrajevanje in prepustite nalogo obdarovanja svojim najbližjim. Če je kakšna stvar, ki si jo resnično želite ali potrebujete, o nakupu znova premislite po praznikih, ko se začnejo januarske razprodaje.

Bodite so-obdarovalec

Če veste, da si nekdo z vašega seznama močno želi nek dražji izdelek, združite moči. Poiščite še kakšnega prijatelja, ali pa sorodnika in svojemu bližnjemu skupaj kupite točno pravo stvar.

Bodite pobudnik za izmenjavo daril

Zelo verjetno je, da niste edini, ki nimate na voljo velikih vsot, namenjenih za nakup daril. Vsi si želimo prihraniti, zato predlagajte sistem izmenjave daril ali skrivnega Božička svojim prijateljem, družini, ali pa sodelavcem. Tako boste imeli nalogo kupiti le eno darilo, namesto več njih.

Podarite neprecenljivo darilo

Ste letos precej omejeni s svojimi financami? Poskusite sami izdelati darilo za svoje bližnje.
Če ste spretni, spletite šal, če radi pečete, podarite košarico piškotov, če imate talent za fotografiranje, podarite uokvirjeno lastno fotografijo. Lahko se domislite česarkoli. Če to ne gre, vam splet vedno priskoči na pomoč z neskončnimi idejami.
 

Ne razmišljajte preveč o vaši strategiji obdarovanja. Zaupajte, da vas imajo prijatelji in družina radi in razumejo in spoštujejo vaše zmožnosti obdarovanja. Predvsem pa uživajte čas, preživet s svojimi najbližjimi!

LON svetuje