Enostavna, deloma bolj atraktivna pot, s pridihom visokogorja.

 

Češka Koča na Spodnjih Ravnah – 2 uri 20 min

 

IZHODIŠČE: Zg. Jezersko (najprej se zapeljemo do Planšarskega jezera, od koder nas smerokazi usmerijo desno, nakar sledi še nekaj kilometrov vožnje do parkirišča, kjer pustimo jeklenega konjička)

 

PREDVIDEN ČAS TURE: vzpon – 1 ura 20 min, spust – 1 ura

 

OPIS: Če imamo željo po obisku visokogorja, pa nam to zaenkrat preprečuje sneg, ali pa fizično še nismo dovolj pripravljeni za daljše ture, potem je tura do Češke Koče na Spodnjih Ravnah idealna možnost. Že dostop z avtom poteka v idilični panorami Kamniško Savinjskih Alp, ki jim kraljujeta Grintovec in Kočna. Čeprav je nadmorska višina Češke koče ''le'' 1542m, imamo ves čas občutek visokogorja, saj nas obdaja relativno skalnat svet poraščen z nizkim rušjem. Je tudi odlična možnost za poletno ohladitev, saj je že izhodišče nekoliko višje, nahajamo pa se tudi na severni strani pogorja, kar ponuja nekoliko nižje temperature.

 

Pot je zelo atraktivna, poteka čez številne lesene mostičke, ki omogočajo enostaven in varen prehod preko skalnatega terena, vmes pa je za popestritev tudi lesena ''lojtrca'', ki omogoči enostaven prehod čez skalo na poti.

 

Pot je primerna tudi za družine z otroki, saj jim bo čas hitro minil, ob te pa se bodo še navdušili nad pohodništvom, ki je eden izmed najbolj zdravih načinov preživljanja prostega časa.

 

Na vrhu nas čaka koča, kjer si lahko privoščite osvežitev, in pa tudi zelo okusno malico, ki vam jo postreže zelo gostoljubno osebje v koči, ki je ponos Jezerskega.

 

Po spustu v dolino, se lahko z avtom zapeljemo nazaj do Planšarskega jezera, kjer lahko namočimo razgrete noge v mrzli ledeniški vodi, ali pa samo uživamo še nekaj časa, preden se odpravimo nazaj v razgreto dolino.

 

  

  

  

 

 

 

 

 

 

Luka Kovačič, gorski tekač in ambasador LONa

 

 

LON svetuje