fbpx 6 izdelkov, ki jih porabimo preveč | LON

Mnogo gospodinjstev porabi presenetljivo visoko količino denarja za izdelke, ki gredo v odpadke. Ljudje pogosto porabimo preveč gospodinjskih izdelkov za enkratno uporabo, kot so zobna pasta in papirnate brisače, kar pomeni izgubo denarja, saj je treba te proizvode nadomestiti.

 

 

Naštevamo šest skupnih gospodinjskih predmetov, ki so pogost odpadek in skupno kar velik strošek.

 

Sredstva za čiščenje

Zelo enostavno je prekomerno porabljati izdelke za čiščenje, kot je na primer čistilo za okna ali čistilo za tla. Pogosto iz embalaže v eni merici iztisnemo veliko več čistila, kot pričakujemo, to pa povzroči, da je večina čistilnega sredstva porabljenega neekonomično. Pogosto za efektivno čiščenje potrebujemo samo del tistega, kar običajno uporabljamo za čiščenje.

 

Poleg tega se večino gospodinjskih čistil da povsem uspešno nadomestiti s kombinacijo sode in kisa, ki skupaj z vodo rešuje skoraj vse čistilne zadrege. Dragih čistil v večini primerov sploh ne potrebujemo.

 

Naslednjič, ko boste morali očistiti okno, vzemite staro plastenko za pršenje, jo napolnite z mešanico vode in belega kisa in preizkusite, kolikšen del okna lahko očistite z enim samim pršilom mešanice. Morda boste presenečeni nad tem, koliko lahko očistite.

 

Zobna pasta

Oglasi in embalaža radi prikazujejo zobne ščetke, pokrite z veliko količino zobne paste, toda resnica je, da je potrebujemo le za noht mezinca. Zakaj v reklamah prikazujejo večjo porabo? Oglaševalci želijo, da porabimo in posledično kupimo več zobne paste.

 

Za pravilno čiščenje zob potrebujemo samo majhno količino zobne paste. Ko boste naslednjič umivali zobe, poskusite uporabiti zobne paste zgolj v velikosti graha. Vaši zobje in ustna votlina bodo prav tako popolnoma čista. Mnogi zobozdravniki priporočajo to prakso.

 

Šampon in balzam

Podobno kot za zobno pasto, velja tudi za šampon in balzam. Embalaža je pogosto tako, da ob uporabi iztisnemo veliko količino šampona ali balzama na roko, če nismo previdni. Resnica je, da ne potrebujemo take količine.

 

Ena izmed učinkovitih rešitev problema prekomerne uporabe je uporaba dozirne stekleničke, v katero nalijemo šampon in balzam (ter tekoče milo, če ga uporabljate pri tuširanju). Preko spleta lahko naročite poceni dozirnike, ali pa jih kupite v vaši lokalni veleblagovnici. Uporaba dozirnika bo drastično zmanjšala količino šampona ali balzama, ki jo porabite. Sčasoma vam bo prihranilo precej denarja.

 

Dvomite? Poskusite namerno uporabiti le nekaj kapljic šampona in balzama ob naslednjem prhanju in preverite, kakšni bodo vaši lasje po umivanju. Verjetno je, da bodo vaši lasje izgledali odlično s samo nekaj kapljicami (ali nekaj dodatnih kapljic), čeprav ste uporabili manjšo količino šampona kot običajno.

 

Detergent za pranje perila

Večina plastenk z detergentom za pranje perila vsebuje slabo označeno merico, ki kaže, koliko detergenta priporočajo na pranje. Mnogi ljudje sploh ne pogledajo oznak in na koncu v stroju pristane preveč detergenta. Tudi tisti, ki sledijo zgornji meji, končajo z nepotrebno visoko porabo. Zgornja meja je označena, da ste  lahko prepričani, da ste uporabili več kot dovolj detergenta, nato pa se lahko vrnete v trgovino po nov detergent.

 

Ob naslednjem pranju poskusite uporabiti manjšo količino detergenta. V stroj dodajte detergent v količini velike žlice. Najverjetneje boste ugotovili, da se oblačilo popolnoma očisti, razen v posebnih primerih. Ob posebej umazanih oblačilih v stroj dodajte nekaj žlic detergenta.

 

Papirni izdelki

Od prtičkov, papirnatih brisač, papirja, pa vse do toaletnega papirja, veliko papirnih izdelkov gre v odpadke, ne da bi jih dejansko uporabili. Ljudje pogosto zgrabijo štiri ali pet listov, ko je potreben samo en, nato pa preostanek, povsem neuporabljen ali komaj uporabljen odvržejo v smeti.

 

Namesto da bi uporabili ta potratni pristop, namerno uporabite en list naenkrat za večino svojih potreb ali pa zavestno poskušajte uporabiti manj listov. Ugotovili boste, da večino časa razlike sploh ne boste opazili.

 

Voda

To je eden največjih odpadkov. Mnogi ne razmišljajo preveč o dolgotrajni prhanju, puščanju odprte vode med ščetkanjem zob, ali v kuhinjskem koritu med opravljanjem ostalih malenkosti. Stroški te vode skorajda nevidno izginejo v vaš račun za vodo.

 

Zmanjšanje porabe vode je precej enostavno. Prhajte se na hitro. Izklopite pipo, ko ne uporabljate vode. Večina novejših hiš ima učinkovito tuš glavo in straniščne kotličke, če pa živite v starejši hiši, razmislite o učinkovitejših zamenjavah. Po nekaj majhnih spremembah boste ugotovili, da porabite manjšo količino vode.

 

Večina sprememb, opisanih tukaj, je manjših in jih ne boste opazili, ko se boste navadili na njih. Vseeno pa bodo drastično zmanjšali stroške gospodinjstva, samo zato, ker porabljate manj. Svetujemo vam, da denar ki ste ga prej porabljali za te izdelke, bi sedaj lahko zbirali v depozitu. Ta denar lahko kasneje porabite za uresničitev svojih želj.

Sklenite depozit

Posvetujte se z nami in uredili vam bomo najbolj prijazno rešitev za vaše cilje.
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema sestanka:
E-pošta:
Opombe:
S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

LON svetuje