fbpx 30-dnevni izzivi za izboljšanje financ | LON

Uspeh na finančnem področju se velikokrat nanaša na eno preprosto stvar: ohranjanje dobrih dnevnih navad, ki spodbujajo zmanjšano porabo in pametnejše finančne rutine. 30-dnevni izziv je odličen način za doseganje teh ciljev. Ponudi priložnost, da "preizkusimo" nov način življenja.

 

Kaj je torej 30-dnevni izziv? To je preprosto zavezanost k novi rutini ali navadi v vašem življenju v naslednjih 30 dneh. Lahko se odločite za dodajanje nove dnevne dejavnosti, kot je branje vsak dan ali opustitev slabe navade, kot je gledanje večerne televizije ali navajanje na nov konstantni vzorec vedenja, kot je opustitev kajenja.

 

 

Velika prednost 30-dnevnega izziva je, da se konča - tudi če je nova rutina res težka, ciljna črta nikoli ni tako daleč. Če pa se nova navada izkaže za resnično dragoceno in koristno, lahko z njo nadaljujete.

 

Naštevamo pet velikih 30-dnevnih izzivov, ki bodo pomagali izboljšati vaše finance.

30 dni pripravljajte vse svoje obroke doma.

Izpolnjevanje tega izziva pomeni brez naročanja hrane in brez obiska gostiln ali restavracij. Namen te rutine je, da ne občutite zgolj prihrankov pri stroških za pripravo hrane, temveč da v kuhinji pripravite hrano zase in s tem delo postane lažje in manj zastrašujoče. Po tem maratonu priprave hrane se bo počasi zmanjšal tudi čas in trud, s katerim si hrano pripravite sami. Ob koncu 30 dni boste bolj spretni v kuhinji in prihranili veliko denarja za hrano.

 

30 dni ne kupujte predmetov priznanih blagovnih znamk.

Vse, kar kupite, mora biti izdelek blagovne znamke dotične trgovine, če je na voljo. Vse od kuhinjskih sponk do mila za pomivanje posode naj bo blagovne znamke ali pa neke generične blagovne znamke. Namen je poskusiti veliko blagovnih znamk trgovcev, prihraniti denar ob vsakem nakup in preveriti, katere dejansko dobro funkcionirajo. Če so kakovostne, jih obdržite. Če niso, se po izzivu vrnite na priznane blagovne znamke. (Seveda večje nakupe izpustite iz tega izziva.) Ob koncu 30 dni boste prihranili veliko denarja, namenjenega gospodinjstvu, poleg tega pa boste imeli novo mnenje o izdelkih blagovnih znamk.

 

30 dni beležite vsak posamezen cent, ki ga porabite, in shranite vse račune.

Nosite mali zvežčič in svinčnik z vami in vsakič, ko denar zapusti vaše roke, to zabeležite v zvezek. To vas prisili, da se malce ustavite in razmislite o vseh nakupih, ki jih naredite. To vas pogosto prepriča, da izpustite bolj potratne nakupe in vam daje močno osnovo za analiziranje vaših navad porabe in ugotovitve, kje je potrebno zmanjšati odhodke. Ob koncu 30 dni je verjetno, da boste porabili manj denarja in pridobili razumevanje vaših navad porabe.

 

30 dni ne kupujte nepotrebnih stvari.

Če ni nekaj, kar potrebujete za vsakodnevno življenje, počakajte z nakupom 30 dni. To vam bo očitno prihranilo veliko denarja, a še več, prisililo vas bo, da premislite o tem, koliko nakupov v enem mesecu dejansko obogati vaše življenje in koliko nakupov naredite refleksno. Ob koncu 30 dni ne boste le porabili manj denarja, končno boste razumeli, kateri izdelki prinašajo vrednost vašemu življenju.

 

30 dni živite brez kreditne ali debetne kartice.

To je navada za pridobitev nadzora nad dolgom vaše kreditne kartice, medtem ko vas prisili, da v celoti preživite v skladu s svojimi zmožnostmi. Neugodnosti, ki jih povzroča ta navada, poskrbijo, da o vsakem nakupu razmislite, saj se boste osredotočili na denar, ki dejansko zapusti vaše roke, namesto da bi uporabili kartico in pozabili na to. Ob koncu 30 dni boste malce zmanjšali dolgove na kreditni kartici in pridobili znaten nov vpogled v to, kako porabite denar.

 

 

Teh pet izzivov je le vrh ledene gore. 30-dnevne izzive lahko uporabite na veliko drugih načinov za izboljšanje vaših financ in drugih področij svojega življenja. Vse, kar potrebujete, je zavezanost 30 dni. Ali ste pripravljeni sprejeti izziv?

LON svetuje